middag

 

 

 

Pappers 3an

100 år

 

Datum

24

31

07

Premiär! Flaggorna vajar, Champangeglasen är fyllda.

Bomhus musikkår står redo.

Kl 18.30 slår vi upp dörrarna. Skål!!

Förväntan i luften!

För 2a gången i ordningen strömmar gästerna in i Lilla Gasklockan - kan vi toppa förra veckans firande?!

Tredje och sista veckan! Med vemod och stolthet höjer vi våra glas för att fira hundra år av kamp och gemenskap!

 

Hasse presenterar

kvällens

Meny

 

 

Anna bjuder gästerna på en gammal goding mellan tuggorna - och borden.

 

Son Of A Preacher Man

 

Ett nyskrivet

Knittel

skrivet av Hasse Bergman

lästes i två delar under kvällen.

 

Vill ni läsa versen i sin helhet - se under länken TOASTMASTER/knittel.

 

*Knittel = en medeltida nordgermansk stikisk vers med ganska fri rytm; i varje versrad ska det finnas tre eller fyra betonade stavelser, i mitten av raden en cesur och i slutet av varje rad ett rim eller en assonans (wikipedia)

 

 

 

 

Del 1

Knittel

*läs hela

 

 

 

 

Del 2

Knittel

*läs hela

 

ABBA - Allsång efter maten

En direktör från tiden det begav sig

- har starka åsikter om kvinnorna.

Arbetarklassens Döttrar!!

"Vi flyttade inte en hel såg från Falun till kusten, för att skapa arbetstillfällen, och välstånd i Gävle och Fårskär, ja Karskär heter det nu. Vi hade ett mycket ädlare syfte; nämligen berika oss själva. Business as usual.

Hur roligt tror ni att ett sånt beslut var? Och dyrt, vi ryckte upp mannarna och deras familjer från en miljö som dom var van. Jobblinjen gällde då också. Kärringarna gnällde som vanligt; ”Huj va kuli! Inte en björk eller grön tuva, huj va kuli”! Och de ställde krav på gubbarna; ”filttofflorna”. Så var det, och så har det alltid varit, och så kommer det alltid att vara. Kärringarna regerar. Facket en kravmaskin, pytt, vill de lära sig ställa krav så borde de lyssna mer på kärringarna, de kan ställa krav de!

Så var det, business as usual. Tro inte på fackets domptörer. De är partiska! Petrus Vallström, Axel Ödgren, Albert Lifh, Hjalmar Westman, Lennart Wiberg och Åke Lamm och allt vad de heter, alla lika goda kålsupare. Svartmålar oss entreprenörer, missunnar oss brödet.

Strejka och bråka och saboterat produktionen, det är vad de gjort. Strejkskär. Vart och vartannat år låg produktionen nere. Hjulen måste rulla, business as usual. Ni fattar väl?

Vi deltog inte i mordet på Kreuger, men det var någon väl initierad som ”tipsade” att sälja Kreugerpappren innan det var för sent.

Vad är det för märkvärdigt med det? Business as usual."

 

"Vi byggde inte en sulfit- och sulfatfabrik för att ge arbetstillfällen. Vi ville få bättre avsättning för sågavfallet, bakar och kapändor. Förädling framtidens melodi, man måste hänga med. Högre förädlingsgrad mer profit, strålande tider härliga tider.

 

Vi startade inte heller en säckfabrik för att skapa arbetstillfällen för arbetarkärringarna och arbetarklassens döttrar. Icke, vi ville förädla det vill säga tjäna mer pengar!

 

"Fast å andra sidan är det väl bättre att arbetarklassens döttrar gör rätt , och skäl för sig med hederligt arbete än att visa genitalierna i Bonnierpressen. Business as usual."

 

Arbetarklassens döttrar sjunger

WORKING CLASS HERO

As soon as your born they make you feel small

By giving you no time instead of it all

Till the pain is so big you feel nothing at all

A working class hero is something to be...

"Fast granna är de, arbetarklassens döttrar, jag har efter okulär besiktning och empiriska kunskaper funnit dem såväl fagra som ämabla. Ja att de kunde göra säck med sina små nätta fingrar var väl en sak. Men de tjänade åt oss det var ändå prio ett. Könskvotering bah, här får jag hålla med en facklig kämpe! Könskvotering vad skall det vara bra för? Bra tjej skall fram oavsett kön!

Sedan går de med i facket också, styrelseposter gudbevars. Skaffar sig dräkt och portfölj, bah – bästa sorten, bästa sorten är i varje fall de med stora fasta bröst."

 

Sedan köpte vi Strömsnäs Bruk, inte för att rädda jobben där – utan för att expandera och tjäna mer pengar, ännu mer pengar. Business as usual."

 

 

Phantome of the Opera

Direktören har mer åsikter.…

 

"Vi startade inte tidningen Z och Z TV för att en massa rödvinspimplande murvlar skulle få jobb. Vi gjorde det av krasst ekonomiska skäl….nää det gjorde vi inte. Men vi hade väldigt skoj. Men dyrt blev det. Men Robert Aschberg blev rik. Var var facket undrar ni säkert? Robban Aschberg var(!!!) facket."

Välkommen till Burlesque

Klicka vidare i menyn

 

"TV 3s allra och kanske enda stora publikframgång, och enda program med substans var ”Tutti Frutti.

Bruno Wintzell var lysande och arbetarklassen döttrar fick framträdande roller och bra betalt för att visa talangerna i form av fröken hallon och lilla smulan smultron.

Big business."

 

"Brösten stod rätt ut på de små liven. Bröstvårtorna stod rätt ut som just uttagna ur frysen. Chickt. Det var konst stor konst. Kamp och gestaltning i sin prydnad. Dagens Nyheters Kultursidan hyllade oss inte. Men vad fan bara tuttar hade ju Bonnier pressen monopol på.

Business as usual."